Rega

rega.png

rega.jpg

Rega - En kort bakgrundshistoria.

På sätt och vis så börjar historien med en TV...

Roy Gandy som i sin barndom ägnade mycket tid åt att bygga elgitarrer och flyga modellflygplan, fick vid fjorton års ålder frågan av sin mamma om de skulle skaffa sig en skivspelare eller en TV. Roy ville helst ha en skivspelare. Hans mamma köpte en TV...

Vid arton års ålder byggde Roy sina första högtalare, det blev inte den första Rega-produkten men det första steget var nu taget.

Roys intresse för HiFi kommer från hans stora passion för musik. Fullständig lycka är en livekonsert, folkmusik på lokal och alla skivor och skivspelare. Roy fick idén att försöka förbättra sin första skivspelare - en gammal Colaro - som efter en hel del engagemang och arbete fick nytt liv.

Därefter fick han tag i en begagnad Connoisseur skivspelare som han genast började bygga om och modifiera. Redan 1972 blev Roys skivspelare omskriven i 'hi-fi Sound' som hade artikelserien 'Casebook' vilken handlade om läsarnas egna musikanläggningar.

Vid den här tiden ansågs inte skivspelaren vara någon särskilt viktig del av en anläggning men skribenten insåg att den fina ljudkvaliteten i Roys anläggning inte kunde bero bara på de mäktiga högtalarna. Skribenten var förbryllad…

Rega - en stjärna är född.

Roy jobbade för Ford och på kvällstid installerade han Hifi-anläggningar åt sina vänner och byggde högtalare som han sålde. Han spenderade frustrerande mycket tid till att modifiera och ändra nya skivspelare innan han kände att han kunde leverera dem med gott samvete. Frustrationen kombinerad med vetskapen att han kunde överträffa de andra fick honom på andra tankar och så föddes hans första egna skivspelare: Planet.

1973 registrerade Roy firman Rega Research Ltd. tillsammans med hans dåvarande affärspartner, Tony Relph (Tony RElph och Roy GAndy).

Under en tid fortsatte Roy att jobba för Ford medan han byggde skivspelare på kvällstid behjälpt av sina partners. Roys mamma gick också med på att hjälpa till under två veckor men kom att fortsätta i 15 år. Roy löste sedan ut Tony Relph och köpte en liten fabrikslokal i Rochford.

1975 lanserades skivspelaren Planar 2 och därefter Planar 3 och Rega blir nu berömda för sina mästerliga skivspelare.

1980 köpte Roy en övergiven fabrikslokal i Westcliff-on-Sea, Essex, som han byggde om till en kompakt men väl fungerande Hifi-fabrik. 1983, efter sju års utveckling, kom de nya revolutionerande tonarmarna RB300 och RB250.

Under sent 1980-tal, 1988, kom Rega's första pickuper, Bias och Elys, och de sålde i över 1000 exemplar redan under sin första månad.

Under sommaren 1989 släpptes Regas första högtalare; Ela. 1991, tog Rega steget fullt ut och introducerade sina första två förstärkare, Elex och Elicit, och nu följde en period av dramatisk expansion.

Det kompletta Rega musiksystemet är nu fött.

En helt ny fabrik byggdes 1992 på The Temple Farm Industrial Estate in Southend-on-Sea och den nya fabriken är designad av Roy själv.

Roy Gandy fortsätter att styra och leda Rega inte minst som en medlem i Regas avdelning för utveckling och formgivning. Roy styr det mesta av Regas internationella utveckling och han är delaktig i expansionen i nya exportmarknader. Rega fortsätter sin filosofi att tillverka Hifi-produkter av högsta kvalitet och som är pålitliga och ytterst prisvärda.