”Vi tycker att vi byggt ett väldigt bra showroom för att kunna förklara den här produkten”, säger Andreas Bäckman, butikschef på Tele-Hå Ljud & Bildgallerian i Göteborg.

Smarta hem- Andreas

Byggde ett hus inuti butiken: ”Fyllt av smart elektronik”

Intresset för att automatiskt kunna styra nästan all elektronik i hemmet har under senare år vuxit rejält i Göteborg. Men för personalen på anrika Tele-Hå Ljud & Bildgallerian har det inte alltid varit så enkelt att förklara hur allt fungerar. Fram tills nu.

Idén att bygga ett hus inuti den 70-årsjubilerande TV- och HiFi-butiken vid Skanstorget växte fram helt naturligt. Control4-systemet som bland annat omfattar automatisering av hemmets belysning, energi, säkerhet, mörkläggning och inte minst ljud och hemmabio tog helt enkelt för lång tid att förklara.

– Nu kan vi visa alla de här funktionerna på fem minuter. Det blir mycket lättare för våra kunder, både privatpersoner och företag, att se och förstå vad de får när vi kan utgå från det här husets olika rum, berättar butikschefen Andreas Bäckman, som varit på Tele-Hå i över 20 år.

Förprogrammerad knapp för hela huset

Med det nya showroomet på plats kan Tele-Hås erfarna personal visa upp en mängd olika funktioner. Till exempel hur du med några enkla tryck på en fjärrkontroll eller touchskärm på väggen kan styra hemlarm med kameraövervakning eller anpassa belysning och golvvärme. Systemet har även automatisk mörkläggning.

– Vi kan i vårt showroom visa att med en enda knapptryckning så ”vaknar” huset till liv precis efter kundens behov. Givetvis samma när man går hemifrån. Ett enda tryck på knappen och hela huset släcks, TV och musik stängs av, gardiner dras för fönstren och larmet aktiveras. Vi skräddarsyr efter kundens behov, förklarar Andreas.

Text 2 - bild
Strömbrytare 2

Så här kan en strömbrytare där all belysning styrs centralt se ut. Här finns också en hemma- och en bortaknapp som aktiverar eller avaktiverar funktioner som larm tillsammans med belysningen.

– Här i vårt hus har vi till och med en inställning för nattliga toabesök, där du med ett knapptryck får en svag belysning som leder dig hela vägen från sängen till badrummet.

Sveriges första osynliga hemmabio

Det som väcker störst intresse i Tele-Hås nybyggda hus är dock den osynliga bion (Sveriges första för visning enligt leverantören) där högtalarsystemet alltså är inbyggt i väggar och tak. Förutom vid bashögtalaren syns inte ens ett galler, säger Andreas och fortsätter:

Andreas visar var en av de osynliga högtalarna är placerad i Tele-Hås nya showroom.

Osynlig hemmabio

Så här såg det ut när tre av högtalarna installerades i väggen när den osynliga bion byggdes.

Bygge av osynlig bio

– När jag hörde ljudet första gången var det så mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Det är helt magiskt att en högtalare som inte syns kan låta så bra.

”Hjälper till med ritningarna”

Lägger man handen mot väggen känns vibrationerna av ljudet. Endast en 3 millimeter tjock yta av spackel och färg eller tapet sitter framför de stora högtalarna.

– Oavsett om det gäller nyproducerade hus eller befintliga så hjälper vi till med ritningar, det mesta går att lösa, berättar Andreas.

Från en central touchskärm kan den boende bland annat sätta på och stänga av husets larm.

Central touchskärm

Ovanstående är ursprungligen en annons i tidningen GP.

Här är ett urval av de produkter som vi har för visning inne i vårt smarta hem

Ljud & Bild - Produkter:

Nätverk:

Belysning/Mörkläggning:

Kontakta oss gällande smarta hem