focal.jpg

focal1.jpg

Focal

Focal är en framgångsrik fransk högtalartillverkare som har utvecklat hi-fi-produkter sedan tidigt 1980-tal. De är en av de ledande tillverkarna inom akustik, och tillverkar högkvalitativa högtalare för hemmiljö, hörlurar, in-wall-högtalare, bilstereo samt professionella monitorhögtalare.

Från början var Focal inriktade på att utveckla och tillverka högtalarelement, medan JMlab tillverkade de kompletta högtalarna. År 2003 förenades de två varumärkena under namnet Focal-JMlab för hemmiljö-produkter. Från och med år 2005 har samtliga produktkategorier samlats under varumärket Focal.

Idag är Focals strategi att ha full kontroll över hela produktionsprocessen, från design och tillverkning av högtalarelementen hela vägen till slutmonteringen. Produkterna är helt och hållet utvecklade i Frankrike, och största delen av tillverkningen sker i fabriken i Saint-Étienne.

Ett exempel på Focals innovativa koncept är den inverterade diskanten. Denna teknik togs fram år 1981, och majoriteten av varumärkets diskanter använder fortfarande denna teknologi idag.

Vidare lanserades Focals första hörlur, Spirit One, år 2012.

År 2011 gick Focal samman med den engelska elektronikspecialisten Naim för att erhålla synergieffekter.