JBL

jbl1.png

jbl1.jpg

JBL

JBL, som idag ingår i Harman International Industries, designar och tillverkar ljudutrustning för konsumenter, underhållningsindustrin och bilindustrin.

JBL startades av James Bullough Lansing. År 1946 grundade han det företag som idag är JBL, men historien om James driftighet börjar egentligen långt tidigare. Under 1920-talet hade James startat företaget Lansing Manufacturing Company för att tillverka radiohögtalare. Omkring 1930 fick James i uppdrag att tillsammans med chefsljudteknikern Douglas Shearer på MGM, Hollywoods största och mest ansedda studio, utveckla ett system för att förbättra bioljudet för talfilmer. Under åren 1933-1935 utvecklade de sedan ett system med hornformade högtalare, vars resultat blev såpass lyckat att systemet 1936 fick en utmärkelse för dess utmärkta teknik av Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

År 1941 bestämde sig James för att sälja företaget till Altec Service Corporation, som hanterade underhåll och reparationer av bioljudsystem. År 1946 startade James Lansing det nya företaget Lansing Sound Inc., som 1955 bytte namn till JBL. Bland annat utvecklade man nya komponenter för biografljudtillverkarna Ampex och Westrex, i och med att biograferna började med stereoljud. 1969 köptes JBL upp av Jervis Corporation, ett konglomerat som så småningom bytte namn till Harman International Industries.

Med Harman som ägare växte JBL till den framgångsrika tillverkare man är idag: en ljudtillverkare som tar sin expertis inom ljudsystem för bio och inspelningsstudios och tillämpar det i hemmet.